Så hanterar du bilder i WordPress och Woocommerce

Bildhantering i WooCommerce

Bildhantering är inte alltid så enkelt som man kanske hade hoppats på. I grund och botten handlar det om att ta en bild från din dator ut till webbplatsen för världen att beskåda och så långt är det precis så enkelt. Men som med nästan allt annat finns det en hel del saker som i princip alltid sätter käppar i hjulet. Vi tänkte därför att vi skulle ta ett titt på hur man lägger till sina produktbilder och de vanligast fallgroparna man kan komma att stöta på när det kommer till bildhantering i WordPress och WooCommerce.

Att lägga till en produktbild

Olika typer av bilder

WooCommerce använder tre typer av produktbilder för olika platser och syften:

Enskild produktbild är den största bilden och hänvisar till den huvudsakliga / presenterade bilden på din enskilda produktinformationssida.
Katalogsbilder är medelstora bilder som visas i produktslingor, till exempel Butiksida, Sidor med produktkategorier, Relaterade produkter, Up-sells och Cross-sells.
Miniatyrbilder för produkter är de minsta bilderna som används i kundkorgen, widgetar och Galleri-miniatyrbilder(valfritt) nedanför den enskilda produktbilden.

Lägga till produktbilder och gallerier

Lägga till produktbilder och gallerier är alternativ tillgängliga på höger sida när du lägger till eller redigerar en produkt i din butik från WooCommerce > Produkter.

Produktbild

Produktbilden är huvudbilden för din produkt och återanvänds i olika storlekar i din butik.

Tryck på Välj produktbild.

Välj en befintlig bild i ditt mediebibliotek eller ladda upp en ny.

Ta bort och redigera produktbilden om du vill ändra den efter behov.

Lägga till, ta bort och redigera en produktbild görs på samma sätt som utvalda bilder för inlägg och sidor.

Produktgallerier

Lägg till bilder i produktgalleriet

Produktgallerier visar alla bilder som är kopplade till en produkt. Exempelvis om du vill visa olika vinklar eller detaljer av produkten.

Du skapar ett produktgalleri med samma metod som att lägga till en produktbild, men med den skillnaden att du kan välja flera bilder samtidigt.

Ändra ordningen på bilder i bildgalleriet

Bilder i produktgalleriet kan enkelt ändras via dra-och-släpp. Ordna om dina bilder genom att flytta om dem i den ordningen du önskar.

Ta bort bilder från produktgalleriet

För att ta bort en bild från produktgalleriet, håll muspekaren över bilden och klicka på den röda “x-et”.

Vad kunden ser

När en produktbild och ett galleri har lagts till kan kunder se dem i din butik.

Vanliga frågor

Vilken storlek ska bilderna ha?

Vi rekommenderar en minsta storlek på 897 x 1065 pixlar, bredd och höjd för att dina bilder ska visas optimalt i din FromHome-butik. Denna storlek kommer att fungera optimalt som din huvudbild, katalogsbild och miniatyrbild. Bilder som är större är ännu bättre, särskilt om du säljer föremål med stor detaljrikedom som kan vara bra att zooma in på. Men kom ihåg att kanske som mest dubbla denna angivna storlek för att förhindra att bilderna väger för mycket. Kom ihåg att alltid behålla samma proportioner som dessa mått anger.

Det är såklart möjligt att ladda upp mindre bilder med lägre upplösning. men kom ihåg att dina bilder är ett av de viktigaste verktygen för att sälja och marknadsföra dina produkter och tjänster online, så de bör vara av hög kvalitet. Både rent fotomässigt och storleksmässigt.

För att underlätta er bildhantering kan ni ladda ner denna mallfil för photoshop.

Det röda fältet indikerar det ungefärliga utrymme du bör lämna till kanterna för optimal visning.

Vad händer om jag glömmer att ställa in en bildstorlek?

WooCommerce anger automatiskt en storlek för dig och genererar bilder för kunder att se i frontend.

Mina bilder är suddiga, hur fixar jag dem?

Förmodligen har du laddat upp bilder i för låg upplösning. Utgå från att 897 x 1065 pixlar, bredd och höjd är den minsta storlek du bör ladda upp bilderna i.

Jag kan inte ladda upp min bild då WordPress ger mig ett felmeddelande om att den väger för mycket, vad gör jag för fel?

Vi har en en begränsning på uppladdade bilder till max 1,5mb per fil. Det är betydligt mer än vad du bör ladda upp bilderna i. Se gärna till att du drar ner kvalitén på bilden en aning. Den ska fortfarande se skarp och fin ut men kan i regel väga någonstans runt 600kb för att dina butik ska kännas snabb och lätt att navigera i. Här får man testa sig fram lite beroende på utgångskvalitén på bilden.

Finns det något jag bör tänka på med mina produktbilder?

Det bästa tips jag kan ge är att försöka ha frilagda bilder i den mån det går för att verkligen framhäva produkten på bästa sätt. I många fall går såklart inte detta och då bör man istället se till att produkten är så väl synlig som möjligt även för de mindre bilderna. En annan sak är vid frilagda produkter, gärna lämna lite utrymme till kanterna. Dels för att själva produkten i bilden inte ska se allt för blaffig ut och dels för att skapa ett snyggare gränssnitt i i den samlade produktvyn. Enklast är åter igen att utgå från vår produktmall.

Jag har inget bildredigeringsprogram. Vad gör jag då?

Du kan nog klara dig ganska bra ändå, men risken är att dina bilder inte ser så fantastiska ut som de skulle kunna göra för att leda till försäljning. Förmodligen har du i detta fall även bilder i massvis av olika storlekar och former med varierande kvalité. Detta kommer inte att hjälpa dig. I ärlighetens namn bör du försöka sätta dig in i ett valfritt enklare redigeringsprogram. I bästa fall Adobe photoshop eller liknande för att kunna använda vår produktmall.

I andra fall så kan vi såklart hjälpa dig med detta. I själva verket kan vi faktiskt hjälpa dig lägga upp allting så länge du bidrar med materialet. Kontakta gärna oss på help@fromhome.se för ett kostnadsförslag.

Inga svar på

Så hanterar du bilder i WordPress och Woocommerce

Kommentera